Når du er veganer eller vegetar og samtidig er gravid, så kan det være rigtig svært at finde informationer, som ikke på den ene eller anden måde er farvet af holdninger. F.eks. kan man risikere, at forfatteren bag informationsteksterne er brændende vegetar/veganer og dermed ikke fremhæver potentielle negativer ved vegetarisme under graviditet. Helt modsat kan man også risikere, at forfatteren er overbevist om, at vegetarisme og graviditet slet ikke kan gå hånd i hånd, hvormed de positive sider ved at være vegetar formindskes.
Man har tidligere været af den overbevisning, at barnet har fået alt sin næring fra mælken efter fødslen. Derfor har der ikke været så meget fokus på kvindens kost under graviditeten. I dag er forskerne dog blevet klar over, at moderens kost faktisk spiller en stor rolle for næringsværdien i mælken, hvormed en god, næringsrig kost er vigtig både under graviditeten og amning.
I dag lægges der ikke så meget vægt på vegetariske og veganske livsstile i det danske sundhedssystem. I hvert fald er det svært at finde veldokumenterede informationer om en vegetarisk kosts påvirkning under graviditeten.
Et stigende antal af danske vegetarer og veganere
I dag er ca. 2,5 % af danskerne enten vegetarer eller veganere, og undersøgelser viser, at dette tal kun er stigende.
Uanset ens normale kost så skal man som gravid være opmærksom på, hvad man spiser. Dog er det ekstra vigtigt, når man er vegetar eller veganer. Det er netop nødvendigt, at man sørger for at indtage en række bestemte ting, sådan at babyen får nok af de rigtige næringsstoffer.
F.eks. er protein – som netop findes i kød – en vigtig byggesten under graviditeten, da det bl.a. bruges til at danne moderkagen, såvel som til at babyen kan vokse. Da vegetarer og veganere netop ikke spiser kød, så er det altså ekstra vigtigt, at de sørger for at få protein fra andre kilder.
Oversigt over fødevarer og deres næringsindhold:
Protein:
Protein findes hovedsageligt i kød, men det findes også i et højt indhold i mælkeprodukter, såvel som i soja, æg, havregryn, nødder og bønner. Dermed er disse fødevarer gode proteinkilder for vegetarer og veganere.
Jern:
Vegetarer og veganere kan ligeledes også have risiko for at komme til at mangle jern. Gode vegetariske/veganske kilder til jern er bønner, tørret frugt, grønne grøntsager og fuldkornsprodukter.
Generelt anbefaler man alle gravide – uanset kostpræferencer – at tage jerntabletter under graviditeten. Jern optages bedst i kroppen, når man også indtager C vitamin. Derfor er det oplagt at skylle tabletten ned med et glas juice.
Kalcium:
Kalcium findes i bønner, fuldkornsprodukter, yoghurt, ost, tofu, komælk, tahini, sesamfrø, mandler og grønne grøntsager. Dermed bør man inddrage nogle af disse ting i sin kost, når man er gravid.
Vitamin D:
Ligesom med jern anbefaler man alle gravide at tage Vitamin D under graviditeten. Vitamin D findes i sollys og i mælkeprodukter.
Folsyre og folinsyre:
Når man prøver at blive gravid eller allerede er gravid, så anbefales det også, at kvinderne tager et tilskud af folinsyre. Syren kan man spise sig til, når man spiser grønne grøntsager (f.eks. spinat og grønkål), fuldkorn, jordnødder og frugt.
Vitamin B12:
Barnets vækst og generelle velvære afhænger meget af vitaminet B12. Dette vitamin kan man nemt mangle, hvis man er veganer, da det findes i mælkeprodukter. Derfor anbefales det generelt – uanset om man er gravid eller ej – at tage B12 tilskud, hvis man er veganer, hvis man ikke aktivt køber produkter (f.eks. sojamælk), som er beriget med B12.